Politika prema osobama s posebnim potrebama

Grad kao životna sredina ne diskriminira nijednog od svojih stanovnika. Radi osiguranja i poboljšanja standarda pristupačnosti potrebno je izraditi bazu podataka o pristupačnosti u kojoj su navedene sve javne zgrade koje zadovoljavaju standarde pristupačnosti. Osim toga, potrebno je klasificirati trgovine, restorane, zdravstvene ordinacije i druge privatne ustanove vezano za pristupačnost.

Ustanoviti nagradu za pristupačnost kako bi se privatne tvrtke u gradu potaknulo na  poboljšanje pristupačnosti njihovih prostora.

Javni prijevoz treba biti besplatan za starije i osobe s invaliditetom, a tu je i specijalizirana usluga na planu mobilnosti za neograničen broj putovanja. Svi gradski autobusi i autobusna stajališta pristupačna su osobama s teškoćama u kretanju kao i slabovidnim i slijepim osobama. Svi pješački prijelazi trebaju se opremiti ravnim prilazima, zvučnim signalima i taktilnim crtama vođenja.

Baza podataka o pristupačnosti dostupna je u jednostavnim tekstovnim i glasovnim inačicama, a gradska web stranica i bilten također su lako dostupni i povezani s telefonskom uslugom za osobe kojima je potrebna pomoć.

 

Za pristupačnost javnih objekata i usluga nadležni su suradnik za strategiju pristupačnosti i savjetnik za pristupačnost, koji su zaposlenici grada. Oni usko surađuju s gradskim savjetodavnim odborom za pitanja osoba s invaliditetom kao i organizacijama koje predstavljaju osobe starije životne dobi kako bi osigurali postizanje i održavanje standarda pristupačnosti i koordinirali aktivnosti na području pristupačnosti u svim aspektima života u gradu. To obuhvaća dostupnost informacija o pristupačnosti organizacijama za pitanja osoba s invaliditetom, arhitektima, građevinskim tvrtkama, privatnim poduzećima i svima kojima su potrebne.

 

E-točke s besplatnim pristupom računalima sa pristupom internetu dostupne su u cijelom Zagrebu, kao i u prostorima svih 17 gradskih četvrti, od kojih je osam pristupačno osobama u invalidskim kolicima.

 

Grad će imati stalno zaposlenog inspektora za pristupačnost koji će nadzirati i promicati sve inicijative na području pristupačnosti u gradu.