Sport

Financiranje sporta prema pogrešnim kriterijima – potrebna je potpuna izmjena normativa.

REKREACIJA

 • Postavljanje rasvjete na vanjske terene i prostore za treniranje pogotovo na školska igrališta – (programi prevencije ovisnosti o drogama, alkoholu)
 • Obnova školskih dvorana i školskih prostora za rekreaciju djece (vanjski tereni)
 • Uvođenje play ground prostora za mlade, gradnja prostora u srednjim i osnovnim školama sa zanimljivim sportsko društvenim sadržajem (ping pong, šah i slično). Promicanje socijalizacije i aktivnog provođenja slobodnog vremena u školama s ciljem da se smanji konzumacija cigareta, alkohola i droga.
 • Budući da je stanje s virusom COVID-19 dosta loše sigurno da će bogatstvo sportskih sadržaja biti jedino gdje će se ljudi moći kontinuirano družiti i voditi brigu o zdravom životu. Primjetno je da od kad kafići ne rade da je pun Maksimir, Jarun, Sljeme… Razvijanje implementacije u smjeru kako popuniti sadržaje za promociju zdravog života.
 • Razvoj i rad na kreiranju organiziranih aktivnosti na otvorenom npr. besplatni aerobik za građane i promocije raznih vrsta, programa…uključiti sponzore (dijeliti prostirke za vježbanje, posude za vodu…)
 • Razvoj prostora za street workout, omogućavanje svakom kvartu ovisno o veličini barem jedan ili više prostora sa spravama za vježbanje na otvorenom.
 • Programi organiziranog tjelesnog vježbanja djece s poteškoćama svode se na entuzijazam pojedinaca. Trebalo bi imati sustav i organizirati besplatno vježbanje za tu skupinu djece. Roditelji te djece imaju velike troškove na logopede, psihologe. Gradnja centra koji bi sadržavali sve timove i potrebnu pomoć na jednom mjestu.
 • Dodavanje sportskih vanjskih sadržaja na postojeće rekreativne zone (Jarun-Bundek-Savski Nasip) te urbanistički i sadržajno naglasiti njihovo međusobno povezivanje. (biciklističke staze – osmišljeni prostori za trčanje)
 • Manje fontana- više dvorana (i bazena).

SPORT

Problem razlike mali i veliki

 • Podrška “malim” klubovima koji su orijentirani na rad s mladima. Postoje ugovori o naknadi za razvoj igrača, ali mnogi roditelji to ne žele potpisati. Ako ne postoji ugovor ne postoji ni pravo na naknadu a igrača se mora pustiti kako bi se nastavio razvijati u sportu.

Trebalo bi stvoriti jedan sustav financiranja za klubove nosioce kvalitete i drugi za one koji su orijentirani na rad s mladima. Posebno nagraditi one iz čijih redova izlaze npr. reprezentativci.

 • Također Zagreb bi se trebao uključiti u financijsku pomoć onim klubovima koji služe za razvoj i rad s mladima. Na kraju se broje samo rezultati, ali igrači su od nekuda nastali, negdje su se izgradili. Takve uspjehe treba ispratiti i pomoći malim klubovima koji su fokusirani na razvoj i rad naših sportaša a vrlo često rade u jako lošim uvjetima. Pomoći malim klubovima s velikim brojem djece u osiguravanju dvoranskog prostora za rad. Rješenje bi se moglo pronaći u postavljanju balona ili montažnih dvorana (manji objekti) što donosi lakše upravljanje i manje troškove. Sad u koroni svi koji treniraju u školskim dvoranama ne mogu trenirati, a klubovi u gradskim dvoranama nesmetano rade što neke klubove stavlja u neravnopravan položaj.
 • Problem je nedostatak dvoranskog prostora. Grad Zagreb ima premalo gradskih dvorana za ovoliki broj klubova i sportova. Naročito Zagrebačka Dubrava koja je sa brojem olimpijskih pobjednika na prvom mjestu u Zagrebu a i dalje nema adekvatan sportski centar i razvijenu ideju o razvoju rekreacijskog i profesionalnog sporta.

SOLIDARNOST I HUMANOST U SPORTU

 • Osnivanje humanitarne udruge u kojoj bi bio uključen sami Grad Zagreb, razni sponzori i profesionalni sportaši koji su voljni pomoći s ciljem omogućavanja potrebite opreme djeci koja nisu u mogućnosti kupiti istu.

Na žalost mnogi mladi sportaši bili su prisiljeni završiti svoju karijeru jer njihovi roditelji ili skrbnici nisu bili u mogućnosti popratiti njihovu aktivnost u sportu.

Ova humanitarna udruga djelovala bi tako da bi svoj potrebitoj djeci ili odraslim ljudima koji su voljni baviti se sportom pomogla u nalaženju potrebite opreme. (tenisice, kimono, itd…)

Kao i druga mjesta na svijetu i Zagreb ima nekoliko posebnih jela karakterističnih za određena razdoblja njezina povijesnog razvoja, koja danas predstavljaju temelj prepoznatljive ponude gradskih jela i koja su, naravno, na odgovarajući način prilagođenih suvremenim prehrambenim običajima.