Zakon o obnovi nakon potresa

Danas će saborski zastupnici raspravljati o najvažnijem Zakonu za sve one koje je 22 ožujka pogodio strašan potres. U odnosu na prvobitnu verziju zakon predstavlja veliki napredak i poboljšanja, međutim ipak postoji prostor da se amandmanima upotpune nedostaci.
Smatram da je osnivanje Zavoda za urbanu obnovu i razvoj presudno pitanje za uspjeh obnove. Obnova ne može uspjeti razjedinjenim pristupom (ministarstva, Savjet, Fond ) u kojem će se trošiti vrijeme i energija između različitih ureda i institucija. Obnova u gradu Zagrebu traži cjelovit pristup. Svesti obnovu samo na zgrade je pogrešno. Obnoviti krovište s novim crijepom, a ne riješiti odvodnju nije dobar pristup. Dakle potrebna su cjelovita rješenja.
Osobno kao pravnica upozoravam da na područjima grada Zagreba imovinskopravni odnosi nisu riješeni i da se u Zakon moraju ugraditi odredbe da se zemljišnoknjižni postupci provode po hitnom postupku. U protivnom postoji mogućnost da jedan dio ljudi koji nema riješen upis vlasništva ostane bez mogućnosti obnove jer neće moći dokazati da su vlasnici nekretnina jer takvi postupci jako dugo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *